Pruna
(Prunus domestica)Fruita de mida petita i amb una forma ovoide o esfèrica. La polpa, depenent de la varietat, pot ser verda, groga o rogenca. Aquesta és una fruita amb pinyol.
- Gen
- Feb
- Mar
- Abr
- Mai
- Jun
- Jul
- Ago
- Set
- Oct
- Nov
- Des
- Cultiu a l'aire
- Cultiu forçat en hivernacle
- Conservació en càmeres frigorífiques
- Producte de varies procedències
- Producte de contraestació (de l’hemisferi sud)
Traducció del nom
Català: Pruna
Castellà: Ciruela
Anglès: Plum; Prune
Categoria
Fruita
Família
Comercial: Fruita de pinyol
Científica: Rosàcia
Varietats
Prunes grogues (Golden Japan), Prunes verdes (Reina Clàudia d’Oullins, Reina Clàudia verda), Prunes vermelles (Fortune, Freedom, Friar)
Valor nutricional
64 calories per cada 100 grams
Grams que fan una ració
1 peça mitjana
Propietats/beneficis
La pruna fresca conté un 66% de sals minerals alcalines i un 75% quan és seca. La seva riquesa en sucres i àcids alcalins la converteixen en un aliment molt energètic, un gran laxant i un desintoxicant. Conté vitamines C, B1, B2 i PP. A més, també té ferro, calci, fòsfor, magnesi i potassi. La pruna és indicada per tractar el restrenyiment, les congestions hepàtiques i el reumatisme. A més, és un component important en les dietes per aprimar-se perquè moltes de les seves varietats, en fresc, tenen un contingut calòric molt baix.
Formes de preparació i consum
La pruna pot menjar-se fresca, bullida o seca (pruna pansa). També és una fruita molt utilitzada per a l’elaboració de confitures i melmelades, encara que la millor manera de sentir el seu sabor és consumint-la al natural. La manera ideal per conservar les prunes és guardar-les en un lloc fresc, com ara la nevera, i retirar-les just abans de consumir-les, especialment si són madures. La pruna també es pot usar per a l’elaboració de macedònies, pastissos i dolços, així com de melmelades i compotes.
L’arbre on creix i les seves curiositats
Prunera
La melmelada de pruna s’utilitza com a remei per suavitzar la gola i evitar la tos; només cal afegir una cullerada d’aquesta melmelada a una tassa d’aigua calenta amb llimona abans d’anar a dormir.
Els principals països productors són Rússia, els Estats Units, Xina, Romania, Iugoslàvia, Alemanya, Turquia, França, Espanya (Múrcia, València, Saragossa, Alacant, Barcelona, Màlaga, Albacete, La Rioja, Córdoba, Granada) i Itàlia.