Préssec
(Persica vulgaris)Fruit de forma arrodonida de diferents colors (vermell, rosat, groc o ataronjat). La pell del préssec recorda el vellut pel seu tacte. La polpa pot ser tova o dura, segons les varietats.
- Gen
- Feb
- Mar
- Abr
- Mai
- Jun
- Jul
- Ago
- Set
- Oct
- Nov
- Des
- Cultiu a l'aire
- Cultiu forçat en hivernacle
- Conservació en càmeres frigorífiques
- Producte de varies procedències
- Producte de contraestació (de l’hemisferi sud)
Traducció del nom
Català: Préssec
Castellà: Melocotón
Anglès: Peach
Categoria
Fruita
Família
Comercial: Fruita de pinyol
Científica: Rosàcia
Varietats
Groc (Baby Gold, Calanda, Campiel, Carson, Katherine, Manolitos, Maria Serena Miraflores, Rodolfo, Sant Llorenç, Sudanell, Trobador, Vesubi), Polpa groga (Merryl), Polpa blanca (Aigua), Altres (May Crest, O’Henry, Red Top, Royal Glory, Spring Lady, Spring Time)
Valor nutricional
52 calories per cada 100 grams
Grams que fan una ració
150-200 grams
Propietats/beneficis
Aquesta fruita conté vitamina A, C, B1, B2 i PP i diverses sals minerals com el potassi, sodi, calci, magnesi, ferro, fòsfor, sofre, clor, manganès i alumini. El préssec és un aliment oxidant i astringent, diürètic, laxant, depuratiu, calmant dels nervis i estimulant de les glàndules.
Formes de preparació i consum
En general, el préssec es consumeix fresc i cru (que és la manera més beneficiosa), però també es pot menjar en: almívar, compota, confitura, melmelada, xarop (suc de fruita concentrat) i sec. També es pot elaborar una infusió amb fulles de presseguer, que serveix com a laxant. El consum es recomana a tot el món, excepte als grans diabètics i a persones amb inflamacions cròniques de l’intestí.
L’arbre on creix i les seves curiositats
Presseguer
Encara que es creia nadiu de Pèrsia, el presseguer és originari del centre de la Xina, país en el qual aquest és un arbre venerat, és l’arbre del bé i del mal. El cultiu a la Xina es va iniciar fa milers d’anys i, posteriorment, es va estendre per l’Àsia i Europa, des d’on es va portar al continent americà.
Les principals zones de producció són els Estats Units, Itàlia, Espanya (Múrcia, Lleida, Osca, Saragossa, València, Sevilla, Tarragona, Barcelona, La Rioja), Xina, França, Rússia, Japó, Argentina, Austràlia i Alemanya.