Patata
(Salanum tuberosum)Tubercle de forma irregular, normalment arrodonit i allargat. És l’aliment que més es consumeix de tot el món.
- Gen
- Feb
- Mar
- Abr
- Mai
- Jun
- Jul
- Ago
- Set
- Oct
- Nov
- Des
- Cultiu a l'aire
- Cultiu forçat en hivernacle
- Conservació en càmeres frigorífiques
- Producte de varies procedències
- Producte de contraestació (de l’hemisferi sud)
Traducció del nom
Català: Patata
Castellà: Patata
Anglès: Potatoe
Categoria
Hortalissa
Família
Comercial: Tubercle
Científica: Solanàcia
Varietats
Baraka, Bintje, Desirée, Jaeria, Kennebeck, Monalisa, Red Pontiac, Scort, Spunta
Valor nutricional
86 calories cada 100 grams
Grams que fan una ració
1 peça mitjana
Propietats/beneficis
La patata és un aliment ric en hidrats de carboni. També conté vitamines, B, C i E, a més de diverses sals minerals (potassi, sodi, calci, magnesi, fòsfor, sobre i clor).
Formes de preparació i consum
La millor manera de consumir la patata és bullida, sola o afegint mantega o oli en petites quantitats. Les patates fregides són les més indigestes. Poden menjar-les fins i tot els nens a partir dels 10-12 mesos de vida. Encara que la patata es combina habitualment amb tota classe d’aliments, no hauria de ser així, ja que amb peixos, carns i altres aliments rics en proteïnes, el que fa és incrementar el nivell de calories ingerides de manera desproporcionada. Per això, és aconsellable combinar-les amb aquells aliments rics en hidrats de carboni i d’escàs contingut en greix com són les verdures i hortalisses, o menjar-les soles.
L’arbre on creix i les seves curiositats
Patatera
La patata té un origen americà i es cultivava ja des de Xile fins a Nova Granada quan els conquistadors espanyols van arribar al continent. Així, les patates van ser dutes a Europa pels navegants espanyols de finals del segle XVI, i a finals del segle XVII ja s’havia estès per Europa i les Illes Britàniques.
Els principals productors de patates són la Xina, Rússia, Polònia i Índia. A Espanya es cultiva a Màlaga, València, Santa Cruz de Tenerife, Múrcia, Barcelona, Granada, Sevilla, La Corunya, etc.