Patata

(Salanum tuberosum)

Tubercle de forma irregular, normalment arrodonit i allargat. És l’aliment que més es consumeix de tot el món.

    • Gen
    • Feb
    • Mar
    • Abr
    • Mai
    • Jun
    • Jul
    • Ago
    • Set
    • Oct
    • Nov
    • Des
    • Cultiu a l'aire
    • Cultiu forçat en hivernacle
    • Conservació en càmeres frigorífiques
    • Producte de varies procedències
    • Producte de contraestació (de l’hemisferi sud)

Traducció del nom

Català: Patata
Castellà: Patata
Anglès: Potatoe

Categoria

Hortalissa

Família

Comercial: Tubercle
Científica: Solanàcia

Varietats

Baraka, Bintje, Desirée, Jaeria, Kennebeck, Monalisa, Red Pontiac, Scort, Spunta

Valor nutricional

86 calories cada 100 grams

Grams que fan una ració

1 peça mitjana

Propietats/beneficis

La patata és un aliment ric en hidrats de carboni. També conté vitamines, B, C i E, a més de diverses sals minerals (potassi, sodi, calci, magnesi, fòsfor, sobre i clor).

Formes de preparació i consum

La millor manera de consumir la patata és bullida, sola o afegint mantega o oli en petites quantitats. Les patates fregides són les més indigestes. Poden menjar-les fins i tot els nens a partir dels 10-12 mesos de vida. Encara que la patata es combina habitualment amb tota classe d’aliments, no hauria de ser així, ja que amb peixos, carns i altres aliments rics en proteïnes, el que fa és incrementar el nivell de calories ingerides de manera desproporcionada. Per això, és aconsellable combinar-les amb aquells aliments rics en hidrats de carboni i d’escàs contingut en greix com són les verdures i hortalisses, o menjar-les soles.

L’arbre on creix i les seves curiositats

Patatera

La patata té un origen americà i es cultivava ja des de Xile fins a Nova Granada quan els conquistadors espanyols van arribar al continent. Així, les patates van ser dutes a Europa pels navegants espanyols de finals del segle XVI, i a finals del segle XVII ja s’havia estès per Europa i les Illes Britàniques.

Els principals productors de patates són la Xina, Rússia, Polònia i Índia. A Espanya es cultiva a Màlaga, València, Santa Cruz de Tenerife, Múrcia, Barcelona, Granada, Sevilla, La Corunya, etc.

Utilitzem les galetes per millorar els nostres serveis i oferir-te una bona experiència de navegació. Si continues navegant, considerem que acceptes el seu us.

Veure política de galetes Tanca pop-up