Maduixa i Maduixot
(Fragaria x ananassa)Fruit petit de pell granulada de color vermell brillant. La polpa és fortament aromatitzada. El diàmetre de la secció equatorial és al voltant dels 20 mm. Dins la categoria de les maduixes hi trobem el maduixot, que és més gros però té menys intensitat de sabor i aroma.
- Gen
- Feb
- Mar
- Abr
- Mai
- Jun
- Jul
- Ago
- Set
- Oct
- Nov
- Des
- Cultiu a l'aire
- Cultiu forçat en hivernacle
- Conservació en càmeres frigorífiques
- Producte de varies procedències
- Producte de contraestació (de l’hemisferi sud)
Traducció del nom
Català: Maduixa i Maduixot
Castellà: Fresa
Anglès: Strawberry
Categoria
Fruita
Família
Comercial: Fruita petita
Científica: Rosàcia
Varietats
Camarosa, Fortuna, Festival, Sabrina
Valor nutricional
40 calories per cada 100 grams
Grams que fan una ració
150-200 grams
Propietats/beneficis
Les notables propietats de la maduixa es deuen a la seva riquesa en vitamines A, C, B1, B2 i sals minerals (calci, fòsfor, ferro, potassi, magnesi, sodi, coure) i altres importants oligoelements. Aquesta fruita també conté àcids orgànics (àcid cítric en particular). Les maduixes són nutritives, refrescants, diürètiques, depuratives i laxants. També són tòniques, remineralitzants, antiartrítiques i antifebrils.
Formes de preparació i consum
En general, es consumeixen en fresc, soles i amanides amb taronja; en fragments acompanyant gelats, nata, pastissos; barrejades amb llet en forma de batuts; en macedònia amb altres fruites. També s’utilitzen en forma de xarops, melmelades i confitures barrejades amb gran quantitat de sucre.
L’arbre on creix i les seves curiositats
Maduixera
Diverses espècies silvestres de maduixa van ser cultivades des de l’antiguitat per diferents civilitzacions per tot Europa, Àsia i Amèrica.
Els principals països productors de maduixa són els Estats Units, Polònia, Espanya (Huelva, València, Barcelona, Màlaga, Pontevedra, La Corunya, Salamanca, Balears, Girona), Japó, Itàlia, Rússia i França.