Fava
(Vicia faba)Bajoca de color verd, de 15 a 22 cm de llarg. La fava conté entre 6 i 7 llavors comestibles, grosses, comprimides i de color violeta o blanc.
- Gen
- Feb
- Mar
- Abr
- Mai
- Jun
- Jul
- Ago
- Set
- Oct
- Nov
- Des
- Cultiu a l'aire
- Cultiu forçat en hivernacle
- Conservació en càmeres frigorífiques
- Producte de varies procedències
- Producte de contraestació (de l’hemisferi sud)
Traducció del nom
Català: Fava
Castellà: Haba
Anglès: Broad bean
Categoria
Hortalissa
Família
Comercial: Hortalissa de fruit
Científica: Papilonàcia
Varietats
Aiguadolça, Muchamiel
Valor nutricional
64 calories per cada 100 grams
Grams que fan una ració
200-250 grams
Propietats/beneficis
Les faves contenen vitamines A, B1, B2 i C i diverses sals minerals com potassi, sodi, calci, fòsfor, magnesi, sofre, clor, ferro, iode i manganès.
Formes de preparació i consum
Les faves tendres crues resulten excel·lents per menjar-les com a entremès amb sal gruixuda. Cuites poden preparar-se de maneres diverses: amb mantega, estofades, etc. Si la cocció es realitza en olla de pressió, les vitamines s’aprofiten quasi totalment.
L’arbre on creix i les seves curiositats
Favera
La fava és nadiua d’Afganistan, on es cultiva des de fa milers d’anys.
Els principals productors de fava són el Marroc, Xina, Perú i Espanya (Múrcia, Badajoz, Alacant, València, Almeria, Jaén, Barcelona, Granada, Castelló, Tarragona).