Espàrrec

(Asparagus officinalis)

Hortalissa de tiges joves que es comercialitzen verdes, blanques o morades. És molt tendre i apreciada.

Veure el vídeo de l’espàrrec a Youtube

Descarregar les activitats de l’espàrrec (pdf)

    • Gen
    • Feb
    • Mar
    • Abr
    • Mai
    • Jun
    • Jul
    • Ago
    • Set
    • Oct
    • Nov
    • Des
    • Cultiu a l'aire
    • Cultiu forçat en hivernacle
    • Conservació en càmeres frigorífiques
    • Producte de varies procedències
    • Producte de contraestació (de l’hemisferi sud)

Traducció del nom

Català: Espàrrec
Castellà: Espárrago
Anglès: Asparagus

Categoria

Hortalissa

Família

Comercial: Hortalissa de tija
Científica: Liliàcia

Varietats

Argenteuil, Darbonne, De marge

Valor nutricional

26 calories per cada 100 grams

Grams que fan una ració

200-250 grams

Propietats/beneficis

Els espàrrecs aporten vitamines A, C, B1, B2 i K. El seu fòsfor, que es transforma en àcid fosfòric en arribar a l’organisme, explica la seva acció estimulant del sistema nerviós. L’espàrrec és una de les verdures més riques en rutina, una substància antihemorràgica.

Formes de preparació i consum

Els espàrrecs són un aliment perfecte per a les dietes d’aprimament pel seu escàs valor calòric. En comprar els espàrrecs, s’han d’escollir els que estiguin frescos, nets i rígids. Es renten bé, es pelen a partir de la punta, raspant les parts llenyoses, però sense tirar-les, ja que són les més riques en vitamines i en sabor. Es couen juntament amb els espàrrecs, lentament, durant 30 minuts fins que estiguin tous, i se salen una mica abans d’acabar la cocció. Un cop cuits, es deixen escórrer i se serveixen. El caldo de bullir espàrrecs serveix per fer sopes.

L’arbre on creix i les seves curiositats

Esparreguera

L’espàrrec és originari de l’Àsia on, en un principi, creixia com a planta silvestre. Se sap que els egipcis ja en cultivaven el 6500 abans de Crist. Després es va estendre a Grècia i Itàlia i els romans la van introduir a Espanya.

Els principals productors d’espàrrec són la Xina, seguida de lluny del Perú, els Estats Units i Japó. A Espanya es cultiva a Navarra, Càceres, La Rioja, Córdoba, Sevilla, Toledo, Saragossa, Madrid, Granada.

Utilitzem les galetes per millorar els nostres serveis i oferir-te una bona experiència de navegació. Si continues navegant, considerem que acceptes el seu us.

Veure política de galetes Tanca pop-up