Dàtil
(Phoenix dactylifera)Fruita de forma oval i allargada, entre 4 i 8 cm, i amb una tonalitat groguenca. Quan és madur, el dàtil és de color marró fosc, depenent de la varietat. La seva pell brillant cobreix una polpa pàl·lida que conté una llavor dura a l’interior.
- Gen
- Feb
- Mar
- Abr
- Mai
- Jun
- Jul
- Ago
- Set
- Oct
- Nov
- Des
- Cultiu a l'aire
- Cultiu forçat en hivernacle
- Conservació en càmeres frigorífiques
- Producte de varies procedències
- Producte de contraestació (de l’hemisferi sud)
Traducció del nom
Català: Dàtil
Castellà: Dátil
Anglès: Date
Categoria
Fruita
Família
Comercial: Fruita tropical/exòtica
Científica: Palmàcia
Varietats
Amary, Dayri, Deglet Nour o Dàtil Moscatell, Halawui, Medjoul
Valor nutricional
279 calories per cada 100 grams
Grams que fan una ració
4 o 5 peces
Propietats/beneficis
El dàtil té un gran valor alimentari que radica en el seu alt contingut en sucres. També conté un elevat percentatge de proteïnes, fibra, sals minerals (calci, fòsfor, ferro) i vitamines A, B, C i D i enzims digestives.
Formes de preparació i consum
Hi ha moltes maneres de consumir dàtils. Poden combinar-se amb altres aliments, tant dolços com salats. Així, trobem dàtils fregits amb pernil i bacó; dàtils farcits amb formatge, massapà o nous; galetes de dàtil i plàtan, etc. Aquesta fruita s’utilitza, a més, en amanides, plats cuinats i iogurts.
L’arbre on creix i les seves curiositats
Palmera datilera
El dàtil és originari de l’oest d’Àsia i nord d’Àfrica. El seu cultiu, iniciat fa més de tres mil anys per les antigues civilitzacions de la Vall d’Eufrates i estès al llarg dels segles per diverses cultures, fa que avui es trobi asilvestrat des de l’orient de l’Índia fins la costa Atlàntica d’Àsia. De les llavors del dàtil es pot extreure oli. A més a més, si aquestes llavors es torren poden utilitzar-se com a substitut del cafè. Pel que fa a la palmera, de la saba del tronc se n’obté vi i les fulles es mengen com una verdura: el margalló.
Els principals països productors de dàtils són Egipte, Iraq, Iran, Aràbia saudita, Síria i Tuníssia.