Coliflor
(Brassica oleracea var. botrytis)Inflorescència esfèrica de color blanquinós, embolcallada per fulles més o menys verdes. La coliflor té una mida aproximada de 40 cm de diàmetre.
- Gen
- Feb
- Mar
- Abr
- Mai
- Jun
- Jul
- Ago
- Set
- Oct
- Nov
- Des
- Cultiu a l'aire
- Cultiu forçat en hivernacle
- Conservació en càmeres frigorífiques
- Producte de varies procedències
- Producte de contraestació (de l’hemisferi sud)
Traducció del nom
Català: Coliflor
Castellà: Coliflor
Anglès: Cauliflower
Categoria
Hortalissa
Família
Comercial: Hortalissa d’inflorescència
Científica: Crucífera
Varietats
Diplomat, Híbrid Freemon, Síria
Valor nutricional
30 calories per cada 100 grams
Grams que fan una ració
250 grams (1 plat)
Propietats/beneficis
Entre les moltes sals minerals que conté, a la coliflor s’hi troba potassi, fòsfor, sofre, calci i magnesi. Les fulles contenen vitamina A i la inflorescència vitamina C. També posseeix àcid màlic i cítric. La coliflor exerceix sobre l’organisme una acció diürètica, antianèmica, laxant i depurativa de la sang. També és antireumàtica i antiartrítica.
Formes de preparació i consum
La forma més saludable de preparar-la és bullida, amb patates o en forma de puré. Resulta força indigesta si es consumeix fregida, estofada, arrebossada, gratinada, etc.
L’arbre on creix i les seves curiositats
Coliflor
És originària del Pròxim Orient (Síria i Líban) i els egipcis la cultivaven des del segle IV abans de Crist. El seu cultiu no es va estendre, però, fins arribat el segle XVII.
Els principals productors de coliflor són l’Índia, Xina, Itàlia i França. A Espanya es cultiva a La Rioja, Navarra, Barcelona, València, Madrid, Múrcia, Toledo, Cadis, Castelló, Sevilla, Granada).