Col
(Brassica oleracea)Hortalissa de forma més o menys esfèrica amb fulles de color verd morat, molt compactes que poden ser llises o arrissades, rodones o ovalades. Les fulles interiors són més tendres, blanques i suculentes.
- Gen
- Feb
- Mar
- Abr
- Mai
- Jun
- Jul
- Ago
- Set
- Oct
- Nov
- Des
- Cultiu a l'aire
- Cultiu forçat en hivernacle
- Conservació en càmeres frigorífiques
- Producte de varies procedències
- Producte de contraestació (de l’hemisferi sud)
Traducció del nom
Català: Col
Castellà: Col
Anglès: Cabbage
Categoria
Hortalissa
Família
Comercial: Hortalissa de fulla
Científica: Crucífera
Varietats
Col de Brussel·les, Col Llombarda (Cap de Negres, Marima), Col de Milà (Aubervillien, Híbrid Chirimón, Othelo), Col Valenciana (La Bacalan Grossa, Prisma, Titan)
Valor nutricional
28 calories per cada 100 grams
Grams que fan una ració
250 grams
Propietats/beneficis
Les cols tenen fins a un 50% de sals minerals àcides. Són molt nutritives i contenen una gran quantitat de vitamines i sals minerals (calci, sofre i potassi), que estimulen la funció intestinal. També contenen arsènic, que obre la gana, dóna força i embelleix el cutis.
L’arbre on creix i les seves curiositats
Col
La planta originària encara creix silvestre a les costes marítimes de Gran Bretanya i del sud-oest d’Europa.
Els principals països productors són la Xina, Rússia, Índia i Corea.