Codony
(Cydonia oblonga)Fruita de la família de la poma i la pera, però de mida superior. El color de la pell és groc verdós; en algunes varietats és molt llisa i brillant, però en d’altres té un tacte pelut. La polpa és bastant compacta, dura, farinosa, poc sucosa, de color blanc-crema i té un sabor molt àcid que la fa incomestible si es menja al natural.
- Gen
- Feb
- Mar
- Abr
- Mai
- Jun
- Jul
- Ago
- Set
- Oct
- Nov
- Des
- Cultiu a l'aire
- Cultiu forçat en hivernacle
- Conservació en càmeres frigorífiques
- Producte de varies procedències
- Producte de contraestació (de l’hemisferi sud)
Traducció del nom
Català: Codony
Castellà: Membrillo
Anglès: Quince
Categoria
Fruita
Família
Comercial: Fruita de llavor
Científica: Rosàcia
Valor nutricional
33 calories per cada 100 grams
Grams que fan una ració
150-200 grams (una peça mitjana)
Propietats/beneficis
El codony conté vitamines A i C. També conté sucres, pectina, olis essencials, tanins i àcids orgànics. Té característiques astringents, per aquest motiu, és una fruita que no convé a les persones amb tendència a tenir restrenyiment.
Formes de preparació i consum
Els codonys al natural, encara que es conserven durant molt de temps, es consumeixen poc perquè són molt aspres i durs. Això no obstant, són molt utilitzats per fer conserves, compotes, gelatines i licors. També es pot consumir el que es coneix com a “carn de codony”, una dolcíssima confitura molt tradicional a quasi tot Espanya. Els codonys també es poden fer al forn com si fossin peres o pomes.
L’arbre on creix i les seves curiositats
Codonyer
Es considera originari de Cidón, a l’illa de Creta. El codony no es pot menjar cru perquè és molt aspre. Cuit, en canvi, és excel·lent i té un aroma molt agradable. S’utilitza per preparar melmelades, confitures, xarops, etc.
Avui en dia, el codony es cultiva per totes les zones càlides d’Europa, Àfrica i Àsia, sent ja comú també als Estats Units i Sudan.