Carxofa
(Cynara scolymus)Inflorescència de forma esfèrica, d’uns 12 cm de diàmetre. Formada per fulles verdes sobreposades en forma d’escates. A la base tenen un peduncle blanc, tendre i comestible.
ACTIVITATS PEDAGÒGIQUES
- Gen
- Feb
- Mar
- Abr
- Mai
- Jun
- Jul
- Ago
- Set
- Oct
- Nov
- Des
- Cultiu a l'aire
- Cultiu forçat en hivernacle
- Conservació en càmeres frigorífiques
- Producte de varies procedències
- Producte de contraestació (de l’hemisferi sud)
Traducció del nom
Català: Carxofa
Castellà: Alcachofa
Anglès: Artichoke
Categoria
Hortalissa
Família
Comercial: Hortalissa d’inflorescència
Científica: Compositàcia
Varietats
Blanca de Tudela, De Aranjuez, Violeta
Valor nutricional
64 calories per cada 100 grams
Grams que fan una ració
2-3 unitats
Propietats/beneficis
La carxofa és un aliment molt digestiu, sobretot crua i bullida, que conté fins a un 57% de sals minerals àcides. També conté vitamines A, B1, B2, C, E i K. Aquesta hortalissa té una acció diürètica, antireumàtica, antiartrítica i depurativa de la sang. Efectua un veritable rentat intern de l’organisme.
L’arbre on creix i les seves curiositats
Probablement, la carxofa es va originar en algun lloc de la regió mediterrània, on ja era coneguda dels grecs i romans.
Els principals països productors són Espanya (Múrcia, València, Alacant, Rioja, Castelló, Navarra, Tarragona, Barcelona, Madrid), França, Itàlia, Estats Units (Califòrnia)