Carbassa
(Cucurbita pepo)Baia voluminosa, de diferents formes, segons les varietats, i de pell gruixuda. La carn és polposa, farcida de llavors. La carbassa és de color verd, groc, taronja, blanc i una barreja d’uns i d’altres que n’adornen la pell. Pot tenir forma d’ampolla allargada, arrodonida, llisa o rugosa.
- Gen
- Feb
- Mar
- Abr
- Mai
- Jun
- Jul
- Ago
- Set
- Oct
- Nov
- Des
- Cultiu a l'aire
- Cultiu forçat en hivernacle
- Conservació en càmeres frigorífiques
- Producte de varies procedències
- Producte de contraestació (de l’hemisferi sud)
Traducció del nom
Català: Carbassa
Castellà: Calabaza
Anglès: Pumkin
Categoria
Hortalissa
Família
Comercial: Hortalissa de fruit
Científica: Cucurbitàcia
Varietats
Carbassa cabell d’àngel
Valor nutricional
24 calories per cada 100 grams
Grams que fan una ració
250 grams
Propietats/beneficis
La carbassa posseeix virtuts laxants i diürètiques. La principal qualitat d’aquesta hortalissa és un alt contingut en carotè, que un cop al fetge es transforma en vitamina A. La cocció de les seves llavors triturades és calmant i s’utilitza per combatre l’insomni.
Formes de preparació i consum
La manera més saludable de consumir la carbassa és en forma de sopes, purés i confitures. La carbassa s’ha de coure en grans trossos per limitar tot el possible la pèrdua de vitamines. Així mateix, tampoc s’ha de salar molt, ja que els vegetals rics en aigua absorbeixen la sal molt fàcilment.
L’arbre on creix i les seves curiositats
Carbassera
S’ha discutit molt si la carbassa és originària d’Amèrica o d’Àfrica, però sembla certa la seva procedència de l’Amèrica Central.
Els principals productors de carbassa són l’Índia, Xina i Ucraïna. A Espanya es cultiva a Almeria, Múrcia, Màlaga, Alacant, Barcelona, Cadis, Santa Cruz de Tenerife, Granada, València.