Calçot
(Allium cepa)Especialitat catalana. Els calçots són cadascun dels grills de les cebes blanques conreats especialment per menjar-los al caliu.
- Gen
- Feb
- Mar
- Abr
- Mai
- Jun
- Jul
- Ago
- Set
- Oct
- Nov
- Des
- Cultiu a l'aire
- Cultiu forçat en hivernacle
- Conservació en càmeres frigorífiques
- Producte de varies procedències
- Producte de contraestació (de l’hemisferi sud)
Traducció del nom
Català: Calçot
Castellà: Calçot
Anglès: Calçot
Categoria
Hortalissa
Família
Comercial: Hortalissa de bulb
Científica: Liliàcia
Valor nutricional
40 calories per cada 100 grams
Grams que fan una ració
250 grams (10-15 unitats)
Propietats/beneficis
El calçot té un alt contingut en aigua i sals minerals. Aquesta hortalissa és reguladora de les funcions intestinals.
Formes de preparació i consum
La millor manera de menjar calçots és amb la típica calçotada, una especialitat culinària típica catalana: una vegada cuit, s’agafa el calçot per l’extrem contrari al bulb i se sosté en posició vertical mentre per extreure la part de les fulles socarrimada (estirant cap a baix) i sucar-lo amb la salsa.
L’arbre on creix i les seves curiositats
Ceba
Els calçots van ser descoberts d’una manera casual per un pagès de Valls conegut amb el renom de Xat de Benaigues. Encara que això va passar a finals del segle XIX, no va ser fins a principis del segle XX que els calçots es van convertir en un menjar habitual dels dies festius de moltes famílies de Valls. A partir dels anys 40, el calçot va ser conegut mes enllà dels límits de la comarca de l’Alt Camp a través de les populars calçotades.
El calçot es cultiva en terrenys ubicats en les termes municipals de les comarques tarragonines del Baix Camp, Baix Penedès, Alt Camp, Tarragonès, Terra Alta, Baix Llobregat.