Plàtan
(Musa acuminata)Fruita de forma allargada i pell de color verd que, quan madura, es torna de color groc daurat amb taques negres. Té una polpa blanca, compacta i tova. El sabor és suau, però dolç i agradable, de baixa acidesa. El plàtan d’importació és més gros i no tan saborós com el canari.
- Gen
- Feb
- Mar
- Abr
- Mai
- Jun
- Jul
- Ago
- Set
- Oct
- Nov
- Des
- Cultiu a l'aire
- Cultiu forçat en hivernacle
- Conservació en càmeres frigorífiques
- Producte de varies procedències
- Producte de contraestació (de l’hemisferi sud)
Traducció del nom
Català: Plàtan
Castellà: Plátano
Anglès: Banana
Categoria
Fruita
Família
Comercial: Fruita tropical/exòtica
Científica: Musàcia
Valor nutricional
90 calories per cada 100 grams
Grams que fan una ració
150 grams (una peça mitjana)
Propietats/beneficis
Els plàtans constitueixen un producte natural de considerable valor alimentari, per la seva riquesa en aigua, sucres, sals minerals, àcids orgànics, vitamines, essències i cel·lulosa. Els hidrats de carboni o sucres constitueixen la principal font de calories dels plàtans. Gràcies a les sals minerals que posseeix (fòsfor, ferro, magnesi, sodi, zinc, coure, etc.), el plàtan contribueix a la remineralització de l’organisme i se l’ajuda en la regeneració dels glòbuls vermells de la sang. Els plàtans afavoreixen la digestió mitjançant l’acció de dos dels seus components: les essències i la cel·lulosa.
Formes de preparació i consum
En general, el plàtan es consumeix cru, però en alguns països es cuina al forn. A més, poden menjar-se fregits, encara que d’aquesta forma perden aigua i vitamines. També poden emprar-se per elaborar batuts, gelats o macedònies. El plàtan es combina molt bé amb la llet. Proporciona quatre cops més ferro que aquesta, però la llet proporciona dos cops més calci que el plàtan. Per la riquesa en taní que conté aquesta fruita, existeix una aplicació excel·lent del plàtan com a aliment-medicament en les diarrees cròniques dels nens crescudets. En aquests casos, s’aplica la dieta de plàtans, consistent a ingerir cada quatre hores 1 o 2 plàtans madurs, ben triturats i addicionats amb algunes gotes de llimona.
L’arbre on creix i les seves curiositats
Plataner
Ja que a la península Malacca i a les illes adjacents encara n’existeixen de forma silvestre. Així, es considera aquesta zona com l’àrea d’origen d’aquesta espècie. El contingut en aigua del plàtan arriba al 74% del seu pes total, d’aquí ve el seu valor alimentari en els països tropicals amb escassetat d’aigua potable. Així, en aquests països, el plàtan, a més d’alimentar, ajuda a fer passar la set. Per a molts habitants dels països tropicals, el plàtan representa el mateix que l’arròs per als xinesos o el blat per als europeus, el seu principal aliment.
Els principals països productors són l’Índia, Brasil, Filipines, Equador, Indonèsia, Xina, Tailàndia, Burundi, Costa Rica, Tanzània i Colòmbia. A Espanya es cultiva a Las Palmas i Santa Cruz de Tenerife.