Nap
(Brassica napus)El nap té diferents formes i mides: forma globosa, allargada o punxeguda. El color de la pell i la carn és blanc groguenc i ambdues parts de l’hortalissa estan adornades, en alguns casos, per un collaret vermell violaci al costat de les fulles.
- Gen
- Feb
- Mar
- Abr
- Mai
- Jun
- Jul
- Ago
- Set
- Oct
- Nov
- Des
- Cultiu a l'aire
- Cultiu forçat en hivernacle
- Conservació en càmeres frigorífiques
- Producte de varies procedències
- Producte de contraestació (de l’hemisferi sud)
Traducció del nom
Català: Nap
Castellà: Nabo
Anglès: Turnip
Categoria
Hortalissa
Família
Comercial: Hortalissa d’arrel
Científica: Crucífera
Varietats
Stanis, Virtudes-Martillo
Valor nutricional
29 calories per cada 100 grams
Grams que fan una ració
1 o 2 unitats
Propietats/beneficis
Es tracta d’una hortalissa molt útil en els menús contra l’obesitat i en els règims desintoxicants, sent a més a més diürètica. Les fulles del nap són, fins i tot, més saludables que l’arrel a causa de l’alt contingut en vitamines que tenen. El nap té un alt contingut en fibra, calci, fòsfor i àcid ascòrbic. Les fulles bullides en poca aigua són riques en fibra i, particularment, en calci, vitamina A i C.
Formes de preparació i consum
Juntament amb les cols, els naps han tingut una importància bàsica en l’alimentació dels pobles nòrdics i centreuropeus, minvant el seu consum en introduir-se la patata. L’arrel ha de consumir-se cuita. Les fulles, que tenen un sabor amarg, poden consumir-se crues o cuites, en amanida, en truita, etc.
L’arbre on creix i les seves curiositats
Nap
El nap es cultiva des de fa gairebé quatre mil anys i, des del seu centre d’origen a l’Europa temprada, s’ha estès per tot el món. Va arribar a Mèxic el 1589, a Virgínia el 1610 i a Nova Anglaterra el 1628.