Mongeta Tendra
(Phaseolus vulgaris)Llegum allargat, de color verd més o menys clar. La mongeta tendra és el nom del fruit immadur de la mongetera (també es pot anomenar bajoca).
- Gen
- Feb
- Mar
- Abr
- Mai
- Jun
- Jul
- Ago
- Set
- Oct
- Nov
- Des
- Cultiu a l'aire
- Cultiu forçat en hivernacle
- Conservació en càmeres frigorífiques
- Producte de varies procedències
- Producte de contraestació (de l’hemisferi sud)
Traducció del nom
Català: Mongeta Tendra
Castellà: Judía verde
Anglès: Green bean
Categoria
Hortalissa
Família
Comercial: Hortalissa de fruit
Científica: Papilonàcia
Varietats
Tipus Enana Plana (Buenos Aires, Iluro, Nassau, Tíber), Tipus Enanan Rodona (Fruida, Niki, Talgo), Tipus Enanan Filet (Morgane), Tipus Mongetes d’Enramat (Mantra, Perona, Smeralde)
Valor nutricional
39 calories per cada 100 grams
Grams que fan una ració
200-250 grams
Propietats/beneficis
Les diferències de contingut nutricional respecte del producte sec resideixen en l’elevat contingut d’aigua (80%) que redueix en proporció inversa la concentració en proteïna, sals minerals i poder calòric.
Formes de preparació i consum
La millor manera de consumir la mongeta tendra és bullida, ja sigui sola, amb patates, amb ceba, amb tomàquet, etc., i amb un rajolí d’oli (encara que hi ha gent que s’hi posa maionesa).
L’arbre on creix i les seves curiositats
Mongetera
La mongeta té, probablement, un origen sud-americà. Es cultiva des de fa molt de temps a moltes parts de les zones temprades, subtropicals i tropicals.
El principal productor és la Xina, seguida de lluny de Turquia, Índia, Espanya (Almeria, Màlaga, Castelló, Granada, Barcelona, Tarragona, Valladolid, València, Toledo, Càceres, Girona) i Egipte.