Enciam
(Lactuca sativa)Hortalissa formada per fulles, generalment verdes, de diferents formes i mides, segons la varietat.
- Gen
- Feb
- Mar
- Abr
- Mai
- Jun
- Jul
- Ago
- Set
- Oct
- Nov
- Des
- Cultiu a l'aire
- Cultiu forçat en hivernacle
- Conservació en càmeres frigorífiques
- Producte de varies procedències
- Producte de contraestació (de l’hemisferi sud)
Traducció del nom
Català: Enciam
Castellà: Lechuga
Anglès: Lettuce
Categoria
Hortalissa
Família
Comercial: Hortalissa de fulla
Científica: Compositàcia
Varietats
Baby (Bambi, Cabdell de Tudela, Little Gem), Cabdell (El Toro, Iceberg, Saladin, Santa Barbara), De fulla arrissada (Kendo, Lollo Rossa), Imperiale, Justine, Meravella (Batavia, Mediterrani, Nadiuska), Romans (Greentowers, Oreja de Mulo), Trocadero, Venere
Valor nutricional
18 calories per cada 100 grams
Grams que fan una ració
250 grams (1 plat)
Propietats/beneficis
Per la seva riquesa vitamínica i mineral, l’enciam ajuda al creixement dels infants. Gràcies a alguns dels seus oligoelements (ferro, zinc, coure) combat eficaçment l’anèmia i l’empobriment mineral de la sang. L’enciam estimula la gana i és un remei natural per a l’aparell digestiu. Així, calma els ardors de l’estómac, tonificant i revitalitzant aquest òrgan. El suc de l’enciam té efectes sedants del sistema nerviós. Per aquest motiu, és un hipnòtic natural i proporciona la calma i son tranquil als nerviosos i als que pateixen ansietat i insomni.
Formes de preparació i consum
L’enciam ha de menjar-lo tothom, però especialment els nens, els joves, les dones embarassades, els lactants i les persones d’edat avançada. Aquesta hortalissa no només nodreix i calma la set, sinó que pel seu sabor suau i la frescor que proporciona, és la base d’una perfecta amanida. Combina bé amb quasi tota classe d’aliments, excepte amb les substàncies dolces, barreja que pertorba la digestió. La millor manera de menjar-lo és cru (després d’haver-lo rentat bé), encara que també es pot menjar cuit, en truita, guisat, etc. És aconsellable menjar enciam tots els dies i preferentment a l’hora de sopar, perquè a més de proporcionar un somni tranquil, afavoreix el bon funcionament intestinal en les primeres hores del matí. Si el prenem com a primer plat en amanida, arribarà ràpidament a l’intestí, preparant el camí als altres aliments. Això no obstant, és millor no menjar-lo acompanyant carns o al final del menjar perquè arrossegaria aliments que no estan suficientment digerits.
L’arbre on creix i les seves curiositats
Enciam
L’enciam procedeix de l’Europa meridional i de l’Oest d’Àsia. Els reis perses ja la consumien uns 300 anys abans de Crist. Com més verdes siguin les fulles de l’enciam, més nutritives són.
A Espanya es cultiva a Múrcia, Tarragona, Barcelona, València, Toledo, Alacant, Màlaga, Castelló, Madrid, Sevilla, Balears.