Caqui o Kaki
(Diospyros kaki)Fruit de tonalitat ataronjada o d’un vermell pujat i brillant, de textura semblant a un tomàquet. Té una pell fina i llisa que protegeix una polpa sucosa, gelatinosa i de gust dolç que pot acollir fins a 8 llavors.
- Gen
- Feb
- Mar
- Abr
- Mai
- Jun
- Jul
- Ago
- Set
- Oct
- Nov
- Des
- Cultiu a l'aire
- Cultiu forçat en hivernacle
- Conservació en càmeres frigorífiques
- Producte de varies procedències
- Producte de contraestació (de l’hemisferi sud)
Traducció del nom
Català: Caqui o Kaki
Castellà: Caqui o Palosanto
Anglès: Kaki; Persimmon
Categoria
Fruita
Família
Comercial: Fruites altres
Científica: Ebenàcia
Varietats
Sharoni
Valor nutricional
64 calories per cada 100 grams
Grams que fan una ració
1 unitat
Propietats/beneficis
El caqui té un alt contingut en fibra i vitamina A. També és una fruita rica en sucre, però amb discrets nivells de proteïnes. Quan el caqui està verd, és molt astringent, característica que es perd amb la seva maduració, moment en què adquireix un sabor més suau, dolç i aromàtic. El seu consum ajuda a rebaixar la inflamació intestinal. Les propietats nutricionals fan que el caqui sigui recomanable per a consumir en casos d’anèmia i desnutrició. Així mateix, és una bona lluita contra la diarrea i la colitis.
Formes de preparació i consum
El caqui ha de consumir-se ben madur; si no, té un sabor aspre i una mica picant. Així, el caqui es consumeix com a fruita fresca quan està ben madur, aleshores la polpa es torna dolça i tova, sent idònia per menjar-se amb cullereta. També s’utilitza en la confecció de dolços i per preparar begudes refrescants.
L’arbre on creix i les seves curiositats
Caquier
El caqui és originari de les zones septentrionals de la Xina, Japó i Corea.
Els principals països productors de caquis són la Xina, Japó, Corea, els Estats Units, Brasil, Nova Zelanda, Austràlia, Itàlia, Israel i Espanya (València, Castelló, Huelva, Sevilla, Màlaga i Granada).