Alvocat

(Persea americana)

Fruita ovalada. Té una pell rugosa, bastant gruixuda i de color verd lluent o negre, encara que en varia el to i la textura segons les varietats. La polpa és cremosa i compacta, de color blanc groguenc. A l’interior té una gran llavor de color marró. L’alvocat pesa entre 200 i 400 grams.

    • Gen
    • Feb
    • Mar
    • Abr
    • Mai
    • Jun
    • Jul
    • Ago
    • Set
    • Oct
    • Nov
    • Des
    • Cultiu a l'aire
    • Cultiu forçat en hivernacle
    • Conservació en càmeres frigorífiques
    • Producte de varies procedències
    • Producte de contraestació (de l’hemisferi sud)

Traducció del nom

Català: Alvocat
Castellà: Aguacate
Anglès: Avocado pear

Categoria

Fruita

Família

Comercial: Fruita tropical/exòtica
Científica: Lauràcia

Varietats

Bacon, Fuerte, Hass

Valor nutricional

207 calories per cada 100 grams

Grams que fan una ració

150-200 grams

Propietats/beneficis

L’alvocat té un alt contingut calòric (a causa de la gran quantitat de greixos i olis que hi ha a la polpa) i aporta a l’organisme vitamines A, B, D i E. Es tracta d’un fruit pobre en sucre, però cap fruita el supera en el nivell de proteïnes. També és ric en sals minerals com potassi, sodi, fòsfor i clor, a més de tenir un bon nivell de ferro i coure. L’elevat valor nutritiu sumat a que els àcids grassos insaturats prevalen en la seva composició fan que l’alvocat sigui molt apte per a l’alimentació, sobretot la dels nens. També és indicat en el creixement, convalescències, embaràs, nerviosisme i en diverses afeccions gàstriques, intestinals i hepatobiliars. Aquesta fruita té la propietat d’equilibrar el sistema nerviós i augmentar l’acidesa urinària. Com que l’índex de iode en l’oli de l’alvocat és molt alt, menor és la presència d’àcids saturats, amb el que s’aconsegueix reduir al mínim l’aportació de colesterol.

Formes de preparació i consum

L’alvocat es consumeix principalment com a fruita fresca, en amanides, salses, cremes, sopes, amb cullera després de partir-los i salar-los, o com a mantega en torrades amb sucre. També es poden fer postres excel·lents si es barreja la polpa de l’alvocat amb igual quantitat de polpa de plàtan i una mica de mel fins a formar una pasta homogènia. Aquesta fruita s’ha d’obrir just abans de consumir-la, ja que la polpa es torna negra ràpidament, però això es pot evitar tirant suc de llimona immediatament després de tallar-lo. És mundialment coneguda la salsa que es fa amb alvocat, anomenada guacamol o guacamole.

L’arbre on creix i les seves curiositats

Alvocater

L’alvocat és d’origen americà (sud de Mèxic, Amèrica Central i nord de Sud-amèrica), on es creu que ja era cultivat abans de l’arribada dels espanyols. Aquests, junt amb els portuguesos, van acabar d’estendre’l com a fruit casolà pel Nou Món. El seu nom prové de l’asteca -ahuacatl- i fa referència a la seva forma de testicle. Es va posar aquest nom en relació a les propietats afrodisíaques que té aquest fruit gràcies a la vitamina E, la vitamina de la reproducció. Amb els alvocats madurs es pot extreure un oli, similar al d’oliva, que s’utilitza per a la indústria farmacèutica i cosmètica. Així mateix, a Amèrica es fabrica un sabó amb l’oli que s’extreu de la polpa.

Actualment, es troben grans plantacions als cinc continents, sent els majors productors Mèxic, Estats Units (Califòrnia i Florida), Santo Domingo, Brasil, Indonèsia, Sud-àfrica, Israel i Espanya (Granada, Màlaga, Santa Cruz de Tenerife, Las Palmas, Cadis).

Utilitzem les galetes per millorar els nostres serveis i oferir-te una bona experiència de navegació. Si continues navegant, considerem que acceptes el seu us.

Veure política de galetes Tanca pop-up