Xampinyó
(Agaricus bisporus)És el bolet més consumit i apreciat. D’agradable presència on destaca l’esplèndid color blanc. Consta de 3 parts: el barret, el peu i l’himeni (part inferior del barret). Té un baix nivell nutritiu. La carn és de color blanc i pren un to ataronjat al tallar-la.
- Gen
- Feb
- Mar
- Abr
- Mai
- Jun
- Jul
- Ago
- Set
- Oct
- Nov
- Des
- Cultiu a l'aire
- Cultiu forçat en hivernacle
- Conservació en càmeres frigorífiques
- Producte de varies procedències
- Producte de contraestació (de l’hemisferi sud)
Traducció del nom
Català: Xampinyó
Castellà: Champiñón
Anglès: Champignon
Categoria
Bolet o Herba aromàtica
Família
Comercial: Bolet
Científica: Agaricàcia
Valor nutricional
28 calories per cada 100 grams
Grams que fan una ració
250-300 grams
Propietats/beneficis
Són una font de coure i vitamines B, B3, B5 i B2. Els xampinyons són rics en aigua, a més d’aportar proteïnes, sals minerals i fibra. Aquest bolet atura els vòmits i la diarrea. A més, se’l considera un antidepressiu i anticancerigen.
L’arbre on creix i les seves curiositats
Xampinyó
És nadiu de França, on es va originar a mitjans del segle XVII. És el bolet més cultivat i consumit arreu del món i la seva producció es compta en milers de tones anuals.
Els principals productors de xampinyó són la Xina, els Estats Units i els Països Baixos. A Espanya es cultiva a Cuenca, La Rioja, Albacete, Tarragona, Barcelona, Navarra, València.