Espinac
(Spinacia oleracea)Hortalissa d’hivern. De fulla verda, allargada, llisa, arrissada, grossa o petita, segons la varietat.
- Gen
- Feb
- Mar
- Abr
- Mai
- Jun
- Jul
- Ago
- Set
- Oct
- Nov
- Des
- Cultiu a l'aire
- Cultiu forçat en hivernacle
- Conservació en càmeres frigorífiques
- Producte de varies procedències
- Producte de contraestació (de l’hemisferi sud)
Traducció del nom
Català: Espinac
Castellà: Espinaca
Anglès: Spinach
Categoria
Hortalissa
Família
Comercial: Hortalissa de fulla
Científica: Quenopodiàcia
Varietats
Lagos, Martine, Taunus, Viroflay
Valor nutricional
32 calories per cada 100 grams
Grams que fan una ració
250 grams (1 plat)
Propietats/beneficis
L’espinac és un aliment de digestió lleugera i nutritiu per la seva riquesa en vitamines A, B i C. El seu contingut en fòsfor, magnesi, potassi, ferro i altres oligoelements l’acrediten com un excel·lent regenerador dels glòbuls vermells. També se li atribueixen propietats anticancerígenes. Aquesta hortalissa es recomana com a laxant. Així, pel seu alt contingut en cel·lulosa és molt apropiada per desobstruir les vies digestives.
Formes de preparació i consum
La manera més saludable de menjar els espinacs és crus, formant part de les amanides, junt amb altres verdures (a condició que els espinacs estiguin tendres). També poden menjar-se cuits o al vapor (d’aquesta manera conserven quasi totalment els seus principis nutritius). Els espinacs cuits entren en fermentació ràpidament, fet pel qual és important no preparar més quantitat de la que es consumirà de manera immediata i no guardar el que sobri per a altres menjars. Alguns autors recomanen que les persones que han de fer un règim sense sal no en consumeixin, ja que els espinacs tenen un alt contingut en sodi.
L’arbre on creix i les seves curiositats
Espinac
La planta procedeix del sud-oest d’Àsia i es cultiva molt en les regions fredes que comptin amb abundància d’aigua.
A Espanya es cultiva a València, Barcelona, Lleida, Madrid, Badajoz, Córdoba, Tarragona, Toledo, Navarra, Alacant.