Carambola
(Averrhoa carambola)Fruit de color verdós que es torna groc en madurar. Té 5 costelles perfectament marcades. La polpa és abundant, cruixent i sucosa. La llargada és de 5 a 8 cm i està dividit en 5 cel·les amb diverses llavors a cadascuna. Així, quan la carambola es talla transversalment, els trossos s’assemblen a una estrella.
- Gen
- Feb
- Mar
- Abr
- Mai
- Jun
- Jul
- Ago
- Set
- Oct
- Nov
- Des
- Cultiu a l'aire
- Cultiu forçat en hivernacle
- Conservació en càmeres frigorífiques
- Producte de varies procedències
- Producte de contraestació (de l’hemisferi sud)
Traducció del nom
Català: Carambola
Castellà: Carambola
Anglès: Carambola
Categoria
Fruita
Família
Comercial: Fruita tropical/exòtica
Científica: Oxalidàcia
Valor nutricional
23 calories per cada 100 grams
Propietats/beneficis
La carambola destaca, sobretot, pel seu alt contingut en vitamina C. També és rica en minerals com el calci, el fòsfor i el magnesi. La carambola és un fruit molt ric en aigua (90% del pes sec) i potassi, pobra en proteïnes i de baix valor calòric. En la medicina tradicional, es considera aquest fruit com a laxant, refrigerant, estimulant de la gana, febrífug, antidisentèric i antiescorbútic.
Formes de preparació i consum
Les varietats dolces es destinen al consum en fresc, mentre que les àcides s’empren per confeccionar sucs, melmelades, conserves i licors. A causa de la seva peculiar forma d’estrella, la carambola tallada a rodanxes és molt utilitzada per adornar amanides, macedònies, postres i altres plats.
L’arbre on creix i les seves curiositats
Caramboler
Es creu que la carambola és nadiua d’Indoxina, Malàisia i Indonèsia. En alguns països, el suc de la carambola s’utilitza per baixar la febre.
Actualment, es troba cultivada sobretot al Sud-est asiàtic (Malàisia, Indonèsia, Filipines, Índia, Austràlia, etc.), Amèrica tropical (Centre-amèrica i Florida) i Àfrica.