Bitxo

(Capsicum frutescens)

Pebrot molt fi i allargat, que té un sabor picant.

    • Gen
    • Feb
    • Mar
    • Abr
    • Mai
    • Jun
    • Jul
    • Ago
    • Set
    • Oct
    • Nov
    • Des
    • Cultiu a l'aire
    • Cultiu forçat en hivernacle
    • Conservació en càmeres frigorífiques
    • Producte de varies procedències
    • Producte de contraestació (de l’hemisferi sud)

Traducció del nom

Català: Bitxo
Castellà: Guindilla
Anglès: Pimento

Categoria

Hortalissa

Família

Comercial: Hortalissa de fruit
Científica: Solanàcia

Varietats

Bitxo llarg roig, Bitxo picant vermell llarg, Cayene Long Slim, Pical

Propietats/beneficis

El bitxo es caracteritza per les seves qualitats diürètiques i sudorífiques. Conté vitamina A, C, B, E i PP; així com ferro i manganès. Els productes curatius a base de bitxo s’utilitzen en aplicacions externes (extractes, tintures, ungüents, etc.), sobretot en cas de dolors reumàtics o ciàtica. Internament, el bitxo té una acció estomacal que afavoreix la secreció de sucs gàstrics

Formes de preparació i consum

El bitxo té un fort sabor picant i és molt apreciat en la gastronomia, sobretot en els pobles hispanoamericans, on l’anomenen “chile picón”. Allà es fa la salsa tabasco, amb un bitxo vermell molt picant. A l’Índia i a Java s’utilitza el bitxo per preparar la salsa curry.

L’arbre on creix i les seves curiositats

Bitxo

El bitxo prové de les regions tropicals i subtropicals d’Amèrica, des d’on va ser introduït a Europa pels espanyols al segle XV. Per assecar el bitxo, se’l penja d’un fil (que es passa a través dels peduncles —la cua) i s’exposa al sol en parets orientades al sud.

Els principals països productors són Mèxic i els Estats Units.

Utilitzem les galetes per millorar els nostres serveis i oferir-te una bona experiència de navegació. Si continues navegant, considerem que acceptes el seu us.

Veure política de galetes Tanca pop-up