Batata; Moniato
(Ipomea batatas)La batata o moniato és una arrel tuberculosa, semblant a la patata. Té una forma irregular, de pell dura i de color marró grisós i carn blanca o ataronjada. La seva textura és farinosa, tova i ensucrada.
- Gen
- Feb
- Mar
- Abr
- Mai
- Jun
- Jul
- Ago
- Set
- Oct
- Nov
- Des
- Cultiu a l'aire
- Cultiu forçat en hivernacle
- Conservació en càmeres frigorífiques
- Producte de varies procedències
- Producte de contraestació (de l’hemisferi sud)
Traducció del nom
Català: Batata; Moniato
Castellà: Batata; Boniato
Anglès: Sweet potato; Kumara
Categoria
Hortalissa
Família
Comercial: Tubercle
Científica: Convolvulàcia
Varietats
Màlaga
Valor nutricional
152 calories per cada 100 grams
Grams que fan una ració
180-200 grams
Propietats/beneficis
La batata o moniato és un aliment energètic a causa del seu contingut en carbohidrats. També és rica en sucres i fècules. Així mateix, té propietats antioxidants gràcies a la presència de vitamina C. Aquesta hortalissa és reguladora del trànsit intestinal i, així, evita l’estrenyiment. Una altra propietat de la batata és que ajuda a regular la tensió arterial gràcies al seu elevat contingut en potassi.
Formes de preparació i consum
Les batates s’han de guardar en un lloc fresc, sec i ben airejat. Un cop cuinades sí que poden guardar-se a la nevera.
L’arbre on creix i les seves curiositats
Moniato
La batata procedeix de l’Amèrica tropical, on probablement era cultivada pels indis molts segles abans que hi arribés l’home blanc.
Els principals països productors són la Xina, Uganda, Indonèsia, Vietnam i Nigèria.