Batata; Moniato

(Ipomea batatas)

La batata o moniato és una arrel tuberculosa, semblant a la patata. Té una forma irregular, de pell dura i de color marró grisós i carn blanca o ataronjada. La seva textura és farinosa, tova i ensucrada.

    • Gen
    • Feb
    • Mar
    • Abr
    • Mai
    • Jun
    • Jul
    • Ago
    • Set
    • Oct
    • Nov
    • Des
    • Cultiu a l'aire
    • Cultiu forçat en hivernacle
    • Conservació en càmeres frigorífiques
    • Producte de varies procedències
    • Producte de contraestació (de l’hemisferi sud)

Traducció del nom

Català: Batata; Moniato
Castellà: Batata; Boniato
Anglès: Sweet potato; Kumara

Categoria

Hortalissa

Família

Comercial: Tubercle
Científica: Convolvulàcia

Varietats

Màlaga

Valor nutricional

152 calories per cada 100 grams

Grams que fan una ració

180-200 grams

Propietats/beneficis

La batata o moniato és un aliment energètic a causa del seu contingut en carbohidrats. També és rica en sucres i fècules. Així mateix, té propietats antioxidants gràcies a la presència de vitamina C. Aquesta hortalissa és reguladora del trànsit intestinal i, així, evita l’estrenyiment. Una altra propietat de la batata és que ajuda a regular la tensió arterial gràcies al seu elevat contingut en potassi.

Formes de preparació i consum

Les batates s’han de guardar en un lloc fresc, sec i ben airejat. Un cop cuinades sí que poden guardar-se a la nevera.

L’arbre on creix i les seves curiositats

Moniato

La batata procedeix de l’Amèrica tropical, on probablement era cultivada pels indis molts segles abans que hi arribés l’home blanc.

Els principals països productors són la Xina, Uganda, Indonèsia, Vietnam i Nigèria.

Utilitzem les galetes per millorar els nostres serveis i oferir-te una bona experiència de navegació. Si continues navegant, considerem que acceptes el seu us.

Veure política de galetes Tanca pop-up