Alfàbrega

(Ocimum basilicum)

Planta herbàcia, de tiges erectes i amb ramificacions, que arriba a una alçada d’entre 30 i 50 cm. Les fulles, de 2 a 5 cm, són oposades, peciolades, amb forma d’ou, lanceolades i lleugerament dentades. Les flors són blanques o lleugerament porpres, disposades en espigues allargades. La seva part útil són les fulles i les flors.

    • Gen
    • Feb
    • Mar
    • Abr
    • Mai
    • Jun
    • Jul
    • Ago
    • Set
    • Oct
    • Nov
    • Des
    • Cultiu a l'aire
    • Cultiu forçat en hivernacle
    • Conservació en càmeres frigorífiques
    • Producte de varies procedències
    • Producte de contraestació (de l’hemisferi sud)

Traducció del nom

Català: Alfàbrega
Castellà: Albahaca
Anglès: Basil

Categoria

Bolet o Herba aromàtica

Família

Comercial: Herba aromàtica
Científica: Labiada

Propietats/beneficis

Les substàncies actives de l’alfàbrega són eficaces contra els transtorns gàstrics crònics, els mals de la regió gàstrica i l’estrenyiment.

Formes de preparació i consum

En els afers culinaris, se sol posar l’alfàbrega amb el tomàquet, tant si aquest és cru com cuit, especialment en forma d’amanides i de sopes. També és apropiada en plats d’ous, en pizzes o d’altres plats italians. Al nord d’Itàlia, les fulles d’alfàbrega (aixafades o mòltes amb all tendre) formen la base de la salsa anomenada pesto.

L’arbre on creix i les seves curiositats

Alfàbrega

Probablement és originària de l’Índia i de l’Àfrica. A l’Índia es considera una herba sagrada i és consagrada als déus hindús Krixna i Vixnú per honrar així la vida i la mort. Durant molts anys, s’ha usat com a repel·lent de mosquits, als qui sembla que els desagrada l’olor que desprèn la planta.

Utilitzem les galetes per millorar els nostres serveis i oferir-te una bona experiència de navegació. Si continues navegant, considerem que acceptes el seu us.

Veure política de galetes Tanca pop-up