Albergínia
(Solanum melongena)Fruit globós, allargat o semiallargat, segons la varietat. La pell és morada i molt brillant. A l’interior conté una polpa suculenta, de color blanc o verd, també depenent de la varietat, amb diverses llavors blanques.
- Gen
- Feb
- Mar
- Abr
- Mai
- Jun
- Jul
- Ago
- Set
- Oct
- Nov
- Des
- Cultiu a l'aire
- Cultiu forçat en hivernacle
- Conservació en càmeres frigorífiques
- Producte de varies procedències
- Producte de contraestació (de l’hemisferi sud)
Traducció del nom
Català: Albergínia
Castellà: Berenjena
Anglès: Egg plant
Categoria
Hortalissa
Família
Comercial: Hortalissa de fruit
Científica: Solanàcia
Varietats
Baluroi, Bigarrada, Blanca, Bonica, Marfa, Midnite, Rayada
Valor nutricional
29 calories per cada 100 grams
Grams que fan una ració
200-250 grams (1 unitat)
Propietats/beneficis
L’albergínia conté vitamines A, B1, B2, C i PP i sals de potassi, sodi, calci, magnesi, ferro, fòsfor, sofre i clor. Aquesta hortalissa té propietats diürètiques i laxants i afavoreix la calcificació dels ossos i la cicatrització de les úlceres.
Formes de preparació i consum
L’albergínia es pot consumir a qualsevol hora del dia, però es tolera millor al matí o al migdia. En general, és un aliment poc digestiu, sobretot en cru, conté una gran quantitat de fibres cel·lulòsiques. És per aquest motiu que es recomana menjar-la bullida. Si es vol treure una mica el sabor amarg de l’albergínia, s’ha de deixar en remull unes hores.
L’arbre on creix i les seves curiositats
Alberginiera
L’albergínia procedeix de l’Índia, però es troba extensament cultivada a les regions càlides d’ambdós hemisferis. En anglès també s’anomena egg plant perque el fruit d’algunes varietats semblen un ou gran.
A Espanya es cultiva a Almeria, València, Cadis, Màlaga, Tarragona, Barcelona, Balears, Múrcia, Alacant i Castelló.