Nespra

(Mespilus germanica)

Fruita de forma ovoidal. Té un color ataronjat o groguenc. La pell és brillant, compacta i forta, però es desprèn amb facilitat en ser estirada des del peduncle. Té una carn molt gustosa. La nespra conté una o més llavors grosses de color marró brillant que poden arribar a ocupar el 45% del volum del fruit.

ACTIVITATS PEDAGÒGIQUES

Veure el vídeo de la nespra a Youtube

Descarregar les activitats de la nespra (pdf)

    • Gen
    • Feb
    • Mar
    • Abr
    • Mai
    • Jun
    • Jul
    • Ago
    • Set
    • Oct
    • Nov
    • Des
    • Cultiu a l'aire
    • Cultiu forçat en hivernacle
    • Conservació en càmeres frigorífiques
    • Producte de varies procedències
    • Producte de contraestació (de l’hemisferi sud)

Traducció del nom

Català: Nespra
Castellà: Níspero
Anglès: Medlar

Categoria

Fruita

Família

Comercial: Fruita de llavor
Científica: Rosàcia

Varietats

Algerie, Golden

Valor nutricional

97 calories per cada 100 grams

Grams que fan una ració

2 o 3 unitats

Propietats/beneficis

Conté, sobretot, vitamina A i sals minerals com el calci, fòsfor, magnesi, sofre i ferro. Els percentatges de pectina, taní i àcids cítrics de la seva polpa exerceixen sobre les mucoses intestinals accions astringents, reguladores i tonificants. Contenen una bona quantitat d’hidrats de carboni, fet pel qual resulten un bon aliment muscular. La nespra és beneficiosa pels seus efectes antidiarreics i diürètics. També és de consum recomanat per alleugerir afeccions bucals. Aquesta fruita, a més, rebaixa el nivell de colesterol i és molt apropiada per combatre problemes circulatoris i cardiovasculars.

Formes de preparació i consum

La polpa de la nespra (encara que estigui madurant) és molt dura i té un sabor molt amarg i astringent. Si es conserva entre la palla, però, pateix una fermentació, pren un color terrós i s’estova la polpa, que adquireix una consistència de mel i un sabor ensucrat i agradable. En aquest estat és quan és comestible. Es diu que les peces que tenen petites taques negres a la pell són més saboroses. A més de consumir-se al natural quan són ben madures, les nespres es poden confitar o fer sidra i licors amb elles.

L’arbre on creix i les seves curiositats

Nesprer

El nesprer és originari dels boscos oberts i humits del sud-est d’Europa, encara cultivat des de molt antic pels seus fruits i pel seu valor ornamental al llarg de tot el continent europeu, sobretot el Caucas.

Es cultiva principalment a la Xina, Japó, Índia, Paquistan, Madagascar, països mediterranis (Turquia, Itàlia, Grècia, Israel), els Estats Units, Brasil, Veneçuela. A Espanya, les zones de major producció són Alacant, Màlaga, València, Granada, Castelló.

Utilitzem les galetes per millorar els nostres serveis i oferir-te una bona experiència de navegació. Si continues navegant, considerem que acceptes el seu us.

Veure política de galetes Tanca pop-up