Nespra
(Mespilus germanica)Fruita de forma ovoidal. Té un color ataronjat o groguenc. La pell és brillant, compacta i forta, però es desprèn amb facilitat en ser estirada des del peduncle. Té una carn molt gustosa. La nespra conté una o més llavors grosses de color marró brillant que poden arribar a ocupar el 45% del volum del fruit.
ACTIVITATS PEDAGÒGIQUES
- Gen
- Feb
- Mar
- Abr
- Mai
- Jun
- Jul
- Ago
- Set
- Oct
- Nov
- Des
- Cultiu a l'aire
- Cultiu forçat en hivernacle
- Conservació en càmeres frigorífiques
- Producte de varies procedències
- Producte de contraestació (de l’hemisferi sud)
Traducció del nom
Català: Nespra
Castellà: Níspero
Anglès: Medlar
Categoria
Fruita
Família
Comercial: Fruita de llavor
Científica: Rosàcia
Varietats
Algerie, Golden
Valor nutricional
97 calories per cada 100 grams
Grams que fan una ració
2 o 3 unitats
Propietats/beneficis
Conté, sobretot, vitamina A i sals minerals com el calci, fòsfor, magnesi, sofre i ferro. Els percentatges de pectina, taní i àcids cítrics de la seva polpa exerceixen sobre les mucoses intestinals accions astringents, reguladores i tonificants. Contenen una bona quantitat d’hidrats de carboni, fet pel qual resulten un bon aliment muscular. La nespra és beneficiosa pels seus efectes antidiarreics i diürètics. També és de consum recomanat per alleugerir afeccions bucals. Aquesta fruita, a més, rebaixa el nivell de colesterol i és molt apropiada per combatre problemes circulatoris i cardiovasculars.
Formes de preparació i consum
La polpa de la nespra (encara que estigui madurant) és molt dura i té un sabor molt amarg i astringent. Si es conserva entre la palla, però, pateix una fermentació, pren un color terrós i s’estova la polpa, que adquireix una consistència de mel i un sabor ensucrat i agradable. En aquest estat és quan és comestible. Es diu que les peces que tenen petites taques negres a la pell són més saboroses. A més de consumir-se al natural quan són ben madures, les nespres es poden confitar o fer sidra i licors amb elles.
L’arbre on creix i les seves curiositats
Nesprer
El nesprer és originari dels boscos oberts i humits del sud-est d’Europa, encara cultivat des de molt antic pels seus fruits i pel seu valor ornamental al llarg de tot el continent europeu, sobretot el Caucas.
Es cultiva principalment a la Xina, Japó, Índia, Paquistan, Madagascar, països mediterranis (Turquia, Itàlia, Grècia, Israel), els Estats Units, Brasil, Veneçuela. A Espanya, les zones de major producció són Alacant, Màlaga, València, Granada, Castelló.